ONZE MEZENCAM
SEIZOEN 2015
SEIZOEN 2014
SEIZOEN 2013
SEIZOEN 2012
SEIZOEN 2011
WELKOM
.
SLECHTVALK ALGEMEEN
HOE HET BEGON
.
SLECHTVALKEN DUIVEN
SLECHTVALKEN ZWOLLE
SLECHTVALKEN HAREN
SLECHTVALKEN BOCHOLT
SLECHTVALKEN BELGIE
SLECHTVALKEN  MORTEL
MIJN FOTOALBUM
LINKS
.
Cookies
.
GASTENBOEK
.
MIJN PANDABLOG
WAARNEMINGEN

 

 

Slechtvalken Oudenaarde

 

 


 

Slechtvalken spotten in Oudenaarde

Al drie jaar lang brengt een koppel slechtvalken zijn jongen groot op de Sint-Walburgatoren, hoog boven de Oudenaardse markt. De slechtvalk is een roofvogel die bekend staat als de snelst vliegende vogel. In duikvlucht kan hij snelheden van meer dan 350 km/u halen. Dat levert soms spectaculaire waarnemingen op.

Online volgen
Tot nog toe konden alleen vogelliefhebbers die van het gebeuren op de hoogte waren de spectaculaire vluchten van deze grote valk volgen. Natuurpunt Vlaamse Ardennen Plus en de stad Oudenaarde willen voortaan de levenswijze van deze bijzondere gast voor iedereen zichtbaar maken. Daarom werden in en nabij de nestkast twee infraroodcamera’s geplaatst die de komende maanden het doen en laten van deze vogels in en om hun nest zullen vastleggen. De beelden worden live doorgestuurd naar de websites van beide partners. Zo zal het broedproces van dit koppel prachtige dieren van minuut tot minuut te volgen zijn.
Later komen er op verschillende plaatsen ook televisieschermen die het gebeuren weergeven en zullen enkele observatiepunten worden ingericht.

Natuurpunt en stad Oudenaarde zijn partners
Voor de uitwerking van het initiatief kon Natuurpunt zonder aarzeling rekenen op het stadsbestuur van Oudenaarde. De stad ging meteen in op de vraag om de camera’s op de toren te plaatsen en leverde naast logistieke steun meteen ook de helft van de bijdrage in de kosten. Meerdere sponsors uit Oudenaarde ondersteunen financieel en materieel de sensibilisatie-actie.

Meer dan vogeltjes kijken
De beelden zullen ook voor andere educatieve doeleinden worden gebruikt. Zo toonden het educatief centrum de Kaaihoeve in Meilegem en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen in Ronse reeds interesse om uitgebreid in het educatieve luik te participeren. De beelden worden ook opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor wordt het project veel meer dan enkel wat “vogeltjes kijken”.
De beelden zijn te vinden via:
www.natuurpuntvlaamseardennenplus.be (zie rubriek ‘Projecten’ > ‘Slechtvalken’)
www.oudenaarde.be (zie rubriek ‘Wonen & Leven > ‘Milieubeleid’)

 

 

Je kan ook dagelijks op de hoogte blijven via de speciale Facebookpagina: 

www.facebook.com/slechtvalkenoudenaarde